Przejdź do głównej zawartości

Owsianka o smaku makowca w 5 minut!

Witajcie!
Pewnie po treści mojego bloga zauważyliście już, że uwielbiam ekspresowe ciasta w innej formie i to jest kolejne, tym razem w wersji śniadaniowej. Smakuje jak makowiec, wygląda jak makowiec, a nie ma w nim ani ciasta, ani jajek, ani cukru? A do tego w 5 minut? I zdrowo? Da się lepiej? :)
Mak zawiera dużo wapnia, żelaza, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego do tego przepisu szczególnie polecam mleko kokosowe, bo zawiera ona właśnie sporo tłuszczu i dzięki niemu bardziej korzystamy z właściwości maku. I rozwiewając wszelkie możliwości, jeśli nie ma indywidualnych przeciwwskazań mak można jeść bez problemu na surowo! 


Składniki(na jedną, dużą porcję):
2-5 łyżeczek maku(zależy jak bardzo go lubicie, nie musi być ani zmielony, ani namoczony, ale może)
7-8 łyżek dowolnych płatków(ja użyłam owsianych i żytnich)
Szklanka mleka kokosowego(lub innego bogatego w tłuszcz)
Rodzynki, daktyle, owoce kandyzowane, skórki pomarańczy, cytryny kandyzowane lub suszone, orzechy lub jakiekolwiek inne bakalie, które lubicie(ja polecam jednak suszone, żeby nie dodawać cukru razem z kandyzowanymi)
U mnie do ozdoby gruszka(tak, to paski to gruszka :) ) i jagody goji
Ewentualnie syrop klonowy, daktylowy lub inny słodzik

Jeśli używanie niemielonego maku należy go połączyć z mlekiem i przez około minutę zblendować, później dorzucić resztę bakali i miksować pulsacyjnie(można też pokroić). Ja użyłam kilku orzechów włoskich, rodzynek, jednego daktyla i szczypty skórki z cytryny. Połączyć wszystko z płatkami i zagotować normalnie lub w mikrofalówce albo zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem całość można przystroić paskami z gruszki, jagodami goji, syropem, pomarańczą lub według własnego uznania.

Smacznego!

Smacznego!

Komentarze

  1. Mnie nie wyszło to zblendowanie maku. Za słaby blender?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czemu nie wyszło? Co było nie tak? Mak nie będzie nigdy zblendowany tak całkiem, że nie będzie ziarenek, bo nawet jak się go mieli to ziarenka i tak zostają, także tym się kompletnie nie przejmuj jeśli taki był problem :) W miksowaniu bardziej chodzi o to, żeby mleko smakowało makiem i żeby smaki się połączyły. Mam nadzieję, że mimo wszystko smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw