Przejdź do głównej zawartości

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie!
Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane. 
Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego!
Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak...
(English version below)


Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zblendowanej lub rozgniecionej tłuczkiem do zmieniaków
2 ogórki kiszone/konserwowe, drobno pokrojone(mogą być na przykład z chilli, jakie tylko lubicie) + około 5-6 łyżek soku z ogórków
1 czerwona cebula, drobno pokrojona(może być też zwykła, ale czerwona ma łagodniejszy smak)
1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
5-6 łyżek wegańskiego majonezu lub pół szklanki mleka sojowego, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka octu
Sól
Pieprz
Papryka wędzona
Sok z cytryny
Ewentualnie płatki drożdżowe

Jeśli nie używacie gotowego majonezu to mleko sojowe miksujemy przez minutę z łyżeczką octu, dodajemy olej i miksujemy jeszcze minutę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól, pieprz, paprykę(ja dałam 3/4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki), sok z całej cytryny, ewentualnie płatki drożdżowe, można też dodać kukurydzę. Sałatkę przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. 

Ingridients:
2 glasses of cooked chickpea, mashed
2 pikeles + 5-6 teablespoons of pikle juice
1 red onion, chopped
1 celery rib, chopped
5-6 tablespoons od vegan mayonnnaise or 1/2 glass of soy milk, 1/4 glass of vegetable oil, 1 teaspoon of vinegar
Salt
Pepper
Smoked paprika
Lemon juice
Optionally nutritional yeast

If you're not using mayo, add your milk and vinegar to the blender and blend 1 minute, than add oil and blend antoher minut. Mix evertyhing in the bowl: veggis, mayo, chickpea, salt, pepper, smoked paprika(I used 3/4 of teaspoon), juice of one lemon or optionally nutritional yeast. Store the salad in the frigde not longer than 2-3 days. 


I was suprised but it's really taste like tuna, I don't have any idea why, but it truly is. And, what's importnat to me, I don't feel the celery in this salad, cause I hate celery very much. 

Smacznego!

Bon Apetit!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…