Przejdź do głównej zawartości

Co zrobić z okarą? Czyli, kokosowe kuleczki "kurczakowe" + sos a la chiński Wsiowgar

Witajcie!
Od roku, czyli od kiedy trwa moja przygoda z weganizmem, tęskniłam tylko za jedną mięsną potrawą tak naprawdę bardzo. Były to kurczakowe kuleczki smażone w cieście kokosowym z Baru Orientalnego na Starowiślnej w Krakowie. Były delikatne w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Do tego cudownie słodko-ostre dzięki kokosowi i dodatkowi chilli. Nie myślałam, że uda mi się ten smak odtworzyć, a jednak- udało się! Oprócz tego zrobiłam sos Wsiodogara czyli wrzuć do garnka wszystko co masz pod ręką, serio, kapustę, marchewkę, pietruszkę, selera, grzyby, kukurydzę, fasolkę szparagową, selera, jakieś chińskie warzywa, może być dosłownie każde warzywo/grzyb.


Składniki na kuleczki "kurczakowe":
Okara
7-8 łyżek kokosa(może być po produkcji mleka kokosowego i ja takiego użyłam)
Łyżka miso lub sosu sojowego jasnego(ale sos sojowy trochę zmieni kolor)
Łyżka tahiny
Sól
Pieprz
Chilli
Papryka słodka
Czosnek i cebula granulowane
Mąka pszenna
Mąka kukurydziana
Skrobia(może być ziemniaczana, może być z tapioki)
Olej do smażenia

Okarę wymieszać z przyprawami, miso, tahiną, połową kokosa. Wszystko powinno mieć konsystencję ciastoliny/masy solnej, czyli dać zlepić się w kulkę i tylko trochę rozpadać, jeśli jest za suche można dodać trochę mleka na przykład kokosowego. Jeśli chodzi o przyprawy- ja dodałam 3/4 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, po pół łyżeczki cebuli i czosnku na około 1,5 szklanki okary, z której wyszło mi około 18 kuleczek. Ale możecie użyć więcej lub mniej, to zależy od tego ile mleka robicie i ile okary macie, wtedy zwiększcie albo zmniejszcie proporcje. Masę należy włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę żeby trochę stężała. Później należy uformować kuleczki, rozgrzać olej i zrobić ciasto: bardzo zimną, najlepiej gazowaną wodę wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej, 2 łyżkami mąki kukurydzianej i 1 łyżką skrobi oraz chili, szczyptą soli, szczyptą pieprzu i pozostałym kokosem, konsystencja powinna być taka jak ciasta naleśnikowego. Kuleczki obficie obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia. Aby sprawdzić czy temperatura oleju jest właściwa można wylać na niego odrobinkę ciasta, jeśli od razy zobaczymy bąbelki, można zaczynać smażenie. Nie należy wkładać zbyt dużo kuleczek na raz, żeby temperatura oleju zbytnio się nie obniżyła. 

Składniki na sos:
Dowolne warzywa i grzyby (ja użyłam mrożonej mieszanki "rosołowej" czyli marchewki, pietruszki, pora, do tego dodałam kilka pieczarek, jarmuż, kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową- żółtą i zieloną)
Sos sojowy
Chilli 
Czosnek i cebula granulowane 
Szczypta mielonego kminku
Odrobina czegoś słodkiego(cukru, syropu)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Łyżka mąki ziemniaczanej
Woda(około 3/4 szklanki)
Olej do smażenia

Warzywa i grzyby podsmażyć na patelni, na początku dodać grzyby, później warzywa mrożone, na koniec warzywa świeże. W miseczce lub blenderze wymieszać sos sojowy, wodę, mąkę, przyprawy i słodzidło, wylać na warzywa i gotować jeszcze 2-3 minuty do zgęstnienia sosu. 

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańska sałatka z tuńczyka/makreli / Vegan tuna/mackrele salad

Witajcie! Dzisiejszy przepis jest bardzo ciekawy i robiąc tą sałatkę próbowałam jej chyba prze godzinę, bo nie wierzyłam, że smakuje aż tak rybą mimo, że nie ma w niej nawet nori. Drugim powodem mojego zdziwienia było to, że nie czuć w niej selera naciowego, w zasadzie w ogóle. Jest naprawdę niesamowita i bardzo polecam Wam spróbować, bo jest też dziecinnie prosta. Jeśli chodzi o nazwę, nie mogłam się zdecydować, bo oryginalny przepis to sałatka tuńczykowa i mojemu partnerowi smakowała ona tuńczykiem, mi jednak smakowała makrelą, pyszną wędzoną makrelą, ale może to dlatego, że tuńczyka nigdy nie lubiłam, zwłaszcza przez to w jaki sposób są one zabijane.  Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, do pracy, szkoły, kolację, jest naprawdę niesamowita i cały czas zastanawiam się jak ona może aż tak rybnie smakować jeśli nie ma w niej totalnie nic rybnego! Wciąż nie wierzę, że ona naprawdę smakuje rybą, a jednak... (English version below)

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, zb…

Sok bez sokowirówki? Przepis na sok pomarańczowy, lemoniadę i sok marchwiowy + Kilka rad odnośnie oszczędziania

Witajcie! Dzisiaj oprócz przepisu chciałabym się z Wami podzielić kilkoma trikami, które pozwolą Wam zaoszczędzić, nie tylko pieniądze, ale i energię własną i elektryczną, a także jedzenie, wodę, no i czas. 
1 Każdy to wie, ale jednak powtórzę, nie chodźcie na zakupy głodni. To naprawdę sprawia, że kupujecie więcej, zwłaszcza niepotrzebnych rzeczy. 2 Nie bójcie się przecenionych produktów! Data ekspozycji warzyw i owoców to data, do której warzywa i owoce MUSZĄ być dobre i świeże, ale to nie znaczy, że po tym terminie od razu zgniją, spleśnieją i Was zabiją. Jeśli są poprawnie przechowywane będą dobre jeszcze przez wiele dni. Niestety tutaj właśnie jest problem, nie wiem jak w Waszych sklepach, ale w moim Tesco w Opolu przecenione warzywa i owoce, które normalnie były w lodówkach są z nich wyciągane i przecenione leżą poza nimi. Niestety to sprawia, że psują się szybciej, a więc mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś je kupi, bo spleśniałych malin czy borówek, nawet jeśli będą super ta…

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :)


Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego)
Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej użyć) i kroić na plastry tak, że…