Przejdź do głównej zawartości

Co zrobić z okarą? Czyli, kokosowe kuleczki "kurczakowe" + sos a la chiński Wsiowgar

Witajcie!
Od roku, czyli od kiedy trwa moja przygoda z weganizmem, tęskniłam tylko za jedną mięsną potrawą tak naprawdę bardzo. Były to kurczakowe kuleczki smażone w cieście kokosowym z Baru Orientalnego na Starowiślnej w Krakowie. Były delikatne w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Do tego cudownie słodko-ostre dzięki kokosowi i dodatkowi chilli. Nie myślałam, że uda mi się ten smak odtworzyć, a jednak- udało się! Oprócz tego zrobiłam sos Wsiodogara czyli wrzuć do garnka wszystko co masz pod ręką, serio, kapustę, marchewkę, pietruszkę, selera, grzyby, kukurydzę, fasolkę szparagową, selera, jakieś chińskie warzywa, może być dosłownie każde warzywo/grzyb.


Składniki na kuleczki "kurczakowe":
Okara
7-8 łyżek kokosa(może być po produkcji mleka kokosowego i ja takiego użyłam)
Łyżka miso lub sosu sojowego jasnego(ale sos sojowy trochę zmieni kolor)
Łyżka tahiny
Sól
Pieprz
Chilli
Papryka słodka
Czosnek i cebula granulowane
Mąka pszenna
Mąka kukurydziana
Skrobia(może być ziemniaczana, może być z tapioki)
Olej do smażenia

Okarę wymieszać z przyprawami, miso, tahiną, połową kokosa. Wszystko powinno mieć konsystencję ciastoliny/masy solnej, czyli dać zlepić się w kulkę i tylko trochę rozpadać, jeśli jest za suche można dodać trochę mleka na przykład kokosowego. Jeśli chodzi o przyprawy- ja dodałam 3/4 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, po pół łyżeczki cebuli i czosnku na około 1,5 szklanki okary, z której wyszło mi około 18 kuleczek. Ale możecie użyć więcej lub mniej, to zależy od tego ile mleka robicie i ile okary macie, wtedy zwiększcie albo zmniejszcie proporcje. Masę należy włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę żeby trochę stężała. Później należy uformować kuleczki, rozgrzać olej i zrobić ciasto: bardzo zimną, najlepiej gazowaną wodę wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej, 2 łyżkami mąki kukurydzianej i 1 łyżką skrobi oraz chili, szczyptą soli, szczyptą pieprzu i pozostałym kokosem, konsystencja powinna być taka jak ciasta naleśnikowego. Kuleczki obficie obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia. Aby sprawdzić czy temperatura oleju jest właściwa można wylać na niego odrobinkę ciasta, jeśli od razy zobaczymy bąbelki, można zaczynać smażenie. Nie należy wkładać zbyt dużo kuleczek na raz, żeby temperatura oleju zbytnio się nie obniżyła. 

Składniki na sos:
Dowolne warzywa i grzyby (ja użyłam mrożonej mieszanki "rosołowej" czyli marchewki, pietruszki, pora, do tego dodałam kilka pieczarek, jarmuż, kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową- żółtą i zieloną)
Sos sojowy
Chilli 
Czosnek i cebula granulowane 
Szczypta mielonego kminku
Odrobina czegoś słodkiego(cukru, syropu)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Łyżka mąki ziemniaczanej
Woda(około 3/4 szklanki)
Olej do smażenia

Warzywa i grzyby podsmażyć na patelni, na początku dodać grzyby, później warzywa mrożone, na koniec warzywa świeże. W miseczce lub blenderze wymieszać sos sojowy, wodę, mąkę, przyprawy i słodzidło, wylać na warzywa i gotować jeszcze 2-3 minuty do zgęstnienia sosu. 

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegański boczek

Witajcie! To mój pierwszy post na pierwszym blogu, więc wybaczcie jeśli jeszcze nie wszystko jest idealnie :) Zapraszam :) Zanim jednak przewiniecie dalej, zgaduj zgadula, z czego jest boczek? :) Przepis jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza dla mięsożerców, bo jak my, weganie, śmiemy podrabiać mięso skoro decydujemy się go nie jeść?! Ano śmiemy, a nawet chcemy. Ja bekon zrobiłam ponieważ w Polsce ogólnie takie rzeczy są wciąż dość ciężko dostępne, a chciałam żeby moja kiedyś twarda i mięsożerna połówka spróbowała. Oczywiście nie zgadł co to jest :) Składniki: Bakłażan Olej Sól Przyprawy (ja użyłam mieszanki Kamisa z serii Grill Mates Kurczak Smoky Texan i papryki wędzonej, ale zamiast tej mieszanki można dodać ulubiony zestaw plus papryka wędzona i sól wędzona albo jeśli ktoś posiada to aromat dymu wędzarniczego) Bakłażana trzeba pokroić w cienkie plasterki, najlepiej zrobić to obieraczką odkrawając jeden plaster samej skórki(jest zbyt gorzka, żeby jej u

Wegeńska wołowina/kaczka w azjatyckim stylu (jak u "chińczyka", czyli tofu dla początkujących)

Witajcie! Kto z Was zastanawiał się jaki jest fenomen azjatyckich barów i tego niezwykłego smaku tofu, w którym ani trochę nie czuć charakterystycznego posmaku soi? Ja zastanawiałam się całkiem długo, razem z P., który w końcu podrobił smak, tyle, że nie tofu, a... wołowiny lub kaczki, w zależności od przypraw. Kiedy jadłam to pierwszy raz to dosłownie, odebrało mi mowę. Danie jest fenomenalne, pełne smaku i co dla mnie ważne, w ogóle nie czuć w nim tofu! Dla początkujących to idealne, bo chyba każdemu na początku wegańskiej czy wegetariańskiej drogi nieco przeszkadzał posmak tofu. Jeśli należycie do tej grupy, nie martwcie się, przyzwyczaicie się i po pewnym czasie przestaniecie go wyczuwać albo nie będzie Wam już przeszkadzał. Koniecznie spróbujcie!  Jeśli jesteście fanami mięsnych smaków, ale nie lubicie za bardzo kombinować na przykład z glutenem, lubicie proste, szybkie przepisy to to coś dla Was.  Składniki: Kostka tofu (180 lub 200 gram, ja użyłam tofu bio Polsoi)

Kotlet schabowy (seitan)

Witajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam zdecydowaną gwiazdę w tradycyjnej kuchni polskiej, mianowicie pysznego, soczystego schabowego w chrupiącej panierce! Seitan czy w ogóle gluten to wciąż produkt mało "oswojony". Niektórzy myślą, że robi się go długo, że jest skomplikowany, ale tak naprawdę wszystko to tylko mity. Owszem samo przygotowanie go trochę trwa, ale to głównie czekanie, samej roboty jest przy nim tyle co przy prostszym cieście. Wystarczy wymieszać, ugotować, ostudzić i można smażyć! Sam seitan jest w swojej strukturze i smaku dość podobny do mięsa, jeśli nieco bardziej "gąbczasty", ale dzięki odpowiedniemu przygotowaniu jest to w zasadzie niewyczuwalne i schabowe naprawdę smakują jak schabowe. Do tego można zrobić nawet ogromnego schaba na cały talerz! Składniki: Szklanka glutenu(jeśli nie mamy samego glutenu to mniej więcej 700 g mąki pszennej) 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tahiny 1 łyżka pasty miso(można pominąć) Bulion warzyw